Ce faci când simți că ai atins un blocaj creativ?
Ziua apune. Am lângă mine rămășițele uscate ale celei de-a doua cafele a zilei, mapate pe cana cu pisici. În dreapta laptopului stă un carnețel scrijelit cu niște task-uri tăiate de pe lista încununată de cel mai enervant dintre ele “articol blog - plateau creativ”. Parcă predestinat, subiectul stă acolo și se plimbă de pe o pagină pe alta, în timp ce toate celelalte sunt tăiate glorios și date uitării într-un proces de împăcare cu sine. A trecut mai bine de o lună de când mi-am propus să scriu asta și nu-mi iese. Ce ironie să vrei să scrii despre blocajul creativ și să te evite creativitatea!
Prima schiță e cea mai grea.
Am trecut de ea încă de când se contura ideea și tot nimic: buuun, scriu despre blocaje creative și soluții care te scot din impas. Dar nu orice fel de soluții, ci lucruri care știu sigur că funcționează – că doar au funcționat! și stau dovadă atâtea ore de scris că au funcționat. Îmi notez primele 4 idei care-mi vin în minte ca potențiale soluții:
Întreabă-i pe alții
Daydream
Găsește-ți o ancoră
Acceptă înfrângerea și scrie despre asta
Blocaj creativ soluția #1: Întreabă-i pe alții
ăăă… okay, poate nu așa direct, dar dă-ți voie să explorezi și alte minți. Dacă scrii despre un subiect anume (să zicem că scrii despre mere, căci ai un client care are o livadă). Întreabă-l pe client cum se simte când se plimbă prin livadă, ce vede el față de alții, ce întrebări îi vin în minte și cum cresc merele în comparație cu prunele. Întreabă-ți prietenii dacă au văzut vreodată o livadă de mere și ce soiuri sunt printre preferatele lor. Întreab-o pe mama cum făcea ea plăcinta aia de mere pe care o înfulecai aburindă nesperat de repede și-ți puneai esofagul la încercare în timp ce făceai sunetul caracteristic “hashafashasha”. Întreab-o pe tanti care plantează mereu în grădina din fața blocului dacă s-a gândit vreodată să planteze un măr acolo.
Înțelegi ideea. Expune-te unor altor perspective ca să găsești mici firmituri de idei ce pot ține de foame până se formează ceva mai clar ideea principală.
Și dacă asta nu merge, atunci mergi mai departe.
Blocaj creativ soluția #2: Daydream
Adică visează cu ochii deschiși și !! neapărat !! lasă-ți mintea să aibă timp de gânduri proprii. Fără doom scrolling pe toaletă, fără YouTube când iei prânzul. Lasă-ți momente goale în zi când mintea ta să poată să se joace ca să nu moară de plictiseală. Ah, și plictiseala e bună uneori. E un motor pentru creativitate, oricât de ciudat sună. Să zicem că încă vrei să scrii despre mere și nu ai găsit idei. Posibil să-ți apară în timp ce faci duș seara după ce toate gândurile zilei se așază și-ți pică și ție mărul newtonian în cap.
Dar nici asta nu merge mereu. E o combinație atroce să aștepți ideile să vină în timp ce te gândești activ la faptul că nu-ți vin idei. Așa că, să continuăm.
Blocaj creativ soluția #3: Găsește-ți o ancoră
Mai clar scris, găsește-ți un punct de pornire, un unghi, o nevoie căreia să vrei să-i răspunzi, fie ea a ta sau a altora. Să zicem că după ce ți-a povestit mama ta întreaga rețetă de plăcintă de mere cu măsurătorile clasice de “pui cât cuprinde” sau “până începe să arate ca un aluat” – cum ar trebui să arate un aluat?? – după toate astea, ți-a zis și că nu mai găsește pe nicăieri soiul ăla bun de mere, perfect pentru plăcintă și că “ce-o fi în capul Mega Image să le scoată de la vânzare?”, “săracii fermieri români”. Poftim unghiul, nevoia, punctul de pornire, contextul.
Dar presupun că nu toată lumea o să vrea să scrie despre soiurile de mere și teoria conspirației împotriva soiului perfect de mere pentru plăcintă.
Îți mai rămâne o opțiune.
Blocaj creativ soluția #4: Acceptă înfrângerea și scrie despre asta :)
Scria cineva recent că ar trebui să ne mândrim cu creațiile noastre și să vorbim mai des despre asta. Eu scriu aici că uneori eșecurile percepute îți pot oferi mai multă inspirație și relatabilitate, un context de conexiune cu alții la fel de blocați ca tine, cu frica paginii albe în portofoliu. Și ar trebui să scriem mai des despre asta. N-aș apela întotdeauna la o astfel de soluție, căci ratele depresiei cresc și fără ajutorul nostru, dar uneori blocajul și eșecul pot fi o ancoră de care să te ții, ca să nu te ducă furtuna în larg. Scrie despre cum nu ai reușit să scrii un articol pentru mai bine de o lună. Și prefă-te că ai găsit o soluție, chiar dacă de fapt încă pornești cu pagina goală. Căci realitatea e asta pentru mai toți. Și e posibil să nu fi fost cazul să scrii astăzi despre mere. Încearcă și mâine. Mie mi-a ieșit după o mai mult de o lună. Și ți-am scris despre eșecul meu, transformându-l într-un fel de reușită, zic eu.
Un fel de soluție #5: încearcă un combo dintre cele 4
În final, dacă e să fiu sinceră cu mine, probabil asta a funcționat cel mai des: o combinație frenetică de ancore, inspirație de la alții, din cărți și din natură, plus fuga minții pe dealurile zilelor și acceptarea înfrângerii ca imbold pentru creație. Spor și inspirație!