Ce e Social Media Event Coverage?
Nu e nici influencer, nici vlogger, nici dependent de rețele sociale (deși e foarte probabil). Echipa sau persoana care se ocupă de Social Media Event Coverage este de fapt naratorul poveștii pe care vrei să o spui tu, ca brand owner, despre evenimentul tău. Este cel care schițează imaginea din online a unui eveniment, îndeplinind în același timp rolul de creator de FOMO productiv.
Definiția scurtă: Ce e Social Media Event Coverage?
Social Media Event Coverage este documentarea în timp real a punctelor culminante ale unui eveniment și transpunerea lor în cel mai potrivit mod pe canalele de social media ale brandului.
Cu toate că vorbim de documentarea în timp real a evenimentelor, Social Media Event Coverage cuprinde 3 etape care se desprind din desfășurarea cronologică a evenimentului:
Comunicare pe social media pre-eveniment
Comunicare pe social media în timpul evenimentului (on air)
Comunicare pe social media post-eveniment
Fiecare dintre aceste 3 etape se diferențiază prin obiectivele de comunicare specifice perioadei, precum și prin tipologia conținutului necesar pentru fiecare etapă.
Social Media Event Coverage: pre-eveniment
Aceasta e perioada în care decizi care sunt principalele direcții de comunicare pentru eveniment, dar și care sunt obiectivele pe care trebuie să le îndeplinești.
În general, în perioada de dinainte de eveniment, comunicarea se axează mai mult pe anunțuri (speakeri, activități, parteneri, assets etc.) și îndeplinește obiective care țin de:
Creșterea awareness-ului referitor la eveniment / brand (în unele cazuri)
Inițierea unor discuții online despre eveniment (engagement, hashtags, interviuri, showcases etc.)
Informarea audienței despre activitățile/detaliile evenimentului (construirea unei imagini clare asupra evenimentului)
Vânzarea de bilete sau înscrierea participanților (CTA)
Social Media Event Coverage: în timpul evenimentului
În funcție de durata evenimentului, etapa de live coverage poate fi axată pe transpunerea evenimentului în online (livestream sau showcase momente cheie) sau poate fi o modalitate de a convinge audiența indecisă să participe (să cumpere bilet/să participe la eveniment) în viitor.
În general, în perioada evenimentului, comunicarea se axează mai mult pe showcasing – ceea ce eu numesc FOMO productiv – adică atunci când reușești să prezinți evenimentul într-o lumină care să facă audiența neparticipantă să spună “vreau și eu să fiu acolo” și să facă o acțiune: fie să devină urmăritor activ pentru viitoare ediții ale evenimentului, fie să cumpere bilete, fie să dea vestea mai departe.
Comunicarea din timpul evenimentului poate îndeplini mai multe obiective:
Crearea unei stări de entuziasm și FOMO productiv pentru audiență
Creșterea engagementului online și fizic
Interacțiunea cu participanții online
Prezentarea punctelor forte ale evenimentului
Showcase parteneri/sponsori etc.
Inițierea unor discuții online despre eveniment (engagement, hashtags, interviuri, showcases etc.)
Crearea de materiale pentru ediții viitoare
Social Media Event Coverage: post-eveniment
După ce evenimentul s-a încheiat, munca de Social Media Event Coverage încă este necesară. În general, pentru că e util să oferi un deznodământ rezonabil evenimentului și să faci trecerea de la comunicarea despre eveniment la comunicarea generală a brandului / despre ediții viitoare.
Obiectivele pe care vrei să le bifezi după ce s-a încheiat evenimentul sunt:
Închiderea capitolului: mulțumiri către diferitele tipuri de audiențe (sponsori, parteneri, participanți, voluntari etc.), informații referitoare la deznodământul evenimentului (câștigători, dacă vorbim de curse sau competiții / anunțuri, etc.)
Planuri de viitor: ce se mai întâmplă cu brandul după eveniment, ediții viitoare, evenimente conexe etc.
Tot după eveniment, echipa de social media revine către brand cu analiza rezultatelor, observații, rapoarte și sugestii.
To sum up: ce face echipa de social media la evenimente?
Echipa sau freelancerul care se ocupă de social media event coverage are mai multe misiuni majore de îndeplinit: creează zgomot în online astfel încât evenimentul să ajungă la cât mai multă lume, creează entuziasm și anticipare, este motorul interacțiunii legate de eveniment în online și povestitorul oficial al principalelor momente ale evenimentului.