Social Media Event Coverage e un zar cu 3 fețe
Sunt sigură că nicio persoană obișnuită nu se gândește la evenimente ca fiind construite din 3 părți. Dar dacă te ocupi de Social Media Event Coverage, o să începi să privești fiecare eveniment așa. I do, at least.
Cele 3 etape ale comunicării pentru evenimente
Social Media Event Coverage cuprinde 3 etape care se desprind din desfășurarea logică și cronologică a evenimentului:
Comunicare pe social media pre-eveniment
Comunicare pe social media în timpul evenimentului (on air)
Comunicare pe social media post-eveniment
Photo by Alois Komenda on Unsplash
Rolul tău în comunicarea despre întregul eveniment este să creezi o poveste cu sens, logică și coerență, dar și să îndeplinești obiectivele de comunicare corespunzătoare fiecărei etape.
Înainte de eveniment: scopul comunicării
Social Media Event Coverage din perioada de dinainte de eveniment este introducerea în poveste. Practic, este etapa în care faci cunoștință cu personajele, spațiul și perioada în care se va petrece toată acțiunea.
Rolul comunicării în această etapă este să creeze traseul complet al evenimentului, astfel încât oricine îți aude povestea să știe de unde trebuie să înceapă, unde poate duce fiecare drum, pe cine poate întâlni și ce poate câștiga din poveste.
Este și perioada cea mai importantă strategic: dacă nu plasezi bine povestea, e posibil să ratezi mulți participanți, creând confuzie și frustrare.
Povestea din timpul evenimentului
Aici se întâmplă acțiunea, iar rolul tău în comunicare este să încerci să transmiți cât mai eficient atmosfera de la eveniment, experiențele și câștigurile participării. E perioada în care FOMO poate fi productiv – povestea ta reușește să facă audiența neparticipantă să spună “vreau și eu să fiu acolo” și să facă o acțiune: fie să devină urmăritor activ pentru viitoare ediții ale evenimentului, fie să cumpere bilete, fie să dea vestea mai departe.
Post-eveniment: everybody needs closure
Da, poveștile cu final deschis pot fi frumoase, dar la evenimente nu poți pleca în vacanță imediat ce s-a încheiat petrecerea.
Întreaga poveste și comunicarea au nevoie de un deznodământ rezonabil și de o trecere treptată către următoarea etapă a poveștii.
Practic, rolul tău este să oferi vești audienței despre reușitele evenimentului sau despre experiența în sine dintr-un POV la care nu are acces de obicei. Dacă incluzi și câteva mesaje de recunoștință, you’re a genius now.
Și nu în ultimul rând, ar trebui să începi tranziția către un alt tip de comunicare: despre evenimente viitoare, despre brand etc.
Abia după ce ai bifat mai toate elementele de mai sus, poți spune că proiectul este finalizat.
Storytelling your events: make it make sense
Nu e chiar rocket science. Întreg procesul din spatele muncii de Social Media Event Coverage urmărește o logică destul de ușor de respectat. Cu toate astea, rămân suficiente decizii și nuanțe la care ai de lucru și unde chiar poți face diferența. Dar despre asta, într-un alt capitol.