Slow business se practică în mai multe viteze și asta e okay

Mi-a luat câteva săptămâni să găsesc timpul și să mă așez să scriu acest articol despre slow business. Îl scriu acum, într-o grădină superbă din Cluj așteptând să merg la prima mea proiecție de la TIFF.

Photo by: TIFF

Dar chiar dacă mi-a luat săptămâni să așez gândurile într-un articol – săptămâni agitate, e drept – de 6 luni am încetat să alerg și am ales să abordez freelancingul dintr-o altă perspectivă: cea de slow business sau slow work.

Pare aproape o ironie: scriu despre slow business și despre experimentat viața profesională mai domol, în timp ce recunosc că viața mea e agitată. Însă intenția mea nu este să vă induc în eroare, ci să scriu adevărul brut. Pentru că, în realitate, chiar și idealul vieții liniștite și afacerilor gândite în tihnă își are unitatea proprie de măsură, deci variază în viteză și intensitate. 

Și trebuie să ne împăcăm cu asta: slow business se practică în mai multe viteze. And that is fine. E okay să existe perioade haotice, aglomerate sau doar confuze. Și la fel de acceptabil este ca idealul de slow business să fie mai puțin despre business și să existe perioade fără activitate neprogramate.

Asta e ideea fundamentală pe care am învățat-o practicând slow business și dacă te oprești din citit aici, mă pot declara mulțumită că rămâi măcar cu ideea asta.

Însă dacă vrei să continui lectura, hai să-ți zic ce am câștigat din doing business slowly, fără vină sau presiune:

1. Vindecare după un burnout de care nu eram conștientă

Cu o franchețe ca la sesiunile de terapie, recunosc că practica de slow business a venit dintr-o nevoie, și nu neapărat din intenție sau dorință. A venit ca metodă de îngrijire a rănilor asupra creativității și motivației apărute după un burnout pe care nu-l identificasem decât când era deja prea târziu. Și doing business slowly mi-a permis să-mi dau timp, să mă las să respir, să-mi hrănesc din nou creativitatea și să-mi reabilitez puterile.

2. Timp pentru proiectele mele, dintre care și acest site

Clasicul croitor fără haine și pantofar fără pantofi, așa sunt și antreprenorii sau freelancerii, cel puțin din jurul meu. Amânăm întotdeauna proiectele proprii și lucrurile care ne entuziasmează, spre beneficiul altora și în pofida satisfacției și împlinirii personale și profesionale. Doing slow business mi-a permis să-mi aloc timp în mod natural și pentru proiectele mele de mult amânate și împinse la finalul unei liste nesfârșite de to do.

3. Claritate în ceea ce-mi doresc

Și odată cu timpul pentru propriile proiecte, am găsit și spațiu ca să aflu unde vreau să ajung, ce vreau să fac și cum ajung acolo. Am avut oportunitatea de a trece prin procese de trial & error cu propriile visuri și dorințe personale și profesionale.

4. Timp pentru mine

Fără sentimentul de vinovăție. Sau diluat cât de mult se poate. Luând munca mai ușor, am exersat și relaxarea dusă până la un nivel unde nu mai apare anxietatea legată de proiecte, nici dorința de a verifica emailul, nici sentimentul că nu sunt și nu fac destul. 

5. Spațiu pentru gândire critică, planuri

Starea de visare nu apare decât când îi creezi loc. Știam asta și înainte să mă aflu în acest spațiu mental al business-ului făcut cu calm, încet, intenționat. Însă odată ce am început să-mi creez un ritm mai lent, am găsit pe drum și popasuri de gândire critică, strategie și planuri de viitor. Uneori și visare. Stare care dispăruse în momentul în care, în jurul și-năuntrul meu, se instalase ușor, ușor burnoutul.

6. Loc de creativitate și idei pentru business și clienți

Plictiseala face loc creativității. Ajung destul de rar să fiu plictisită, nu pentru că sunt ocupată, ci pentru că mă bucur de liniște și calm fără să simt nevoia de acțiune. Dar aceste momente de calm sunt pentru mine ferestre către un întreg alt univers, plin cu idei creative realizabile sau năstrușnice :) Slow business might mean lots of creativity.

7. Structură și viziune în business

În definitiv, toate aceste momente de claritate, gândire critică, planificare și creativitate m-au ajutat să creez o structură mult mai rezistentă pentru modul în care lucrez. Mi-au oferit și contexte nenumărate în care să clădesc și să adaug nuanțe viziunii mele de business. 

6 luni de slow business au contat mai mult decât restul celor 5 ani de freelancing.

Așa e. În 5 ani de freelancing am înotat prin ape nedefinite, tulburi și pline de obstacole – puse acolo de alții sau de mine. În ultimile 6 luni de slow business și muncă intenționată, cu direcție și nu viteză, am reușit să înțeleg mai multe și mai bine. Am început să înot mai bine și chiar să plutesc – fără să mă zbat, în bătaia vântului și a valurilor.

Previous
Previous

Din workation în workation: esențial este să te dedublezi, să fii prezent acolo unde e nevoie să fii

Next
Next

Social Media Event Coverage e un zar cu 3 fețe