Din workation în workation: esențial este să te dedublezi, să fii prezent acolo unde e nevoie să fii
Iunie a fost o lună pe care am petrecut-o pe drumuri, în trenuri și cafenele din orașe străine. A fost cu 3 locații diferite unde vizitele și vacanța se împleteau incert cu munca într-un soi de workation. Astfel de perioade mi-au devenit din ce în ce mai familiare în ultimii ani, de când munca mea se petrece on my own terms, fie că sunt acasă, la cafenea sau pe drum.
Fotografie de la TIFF, Cluj, în al doilea workation din iunie.
Dar luna iunie mi-a livrat și niște conștientizări despre workations pe care țin să le notez aici, unde să pot să mă întorc oricând să le citesc și unde le poți citi și tu.
Conștientizările mele au venit în momente de reflecție asupra timpului și felului în care îl modelăm pentru noi în perioade în care gândurile noastre se hibridizează și se împart între umbreluțele pe nisip, limonada rece după un film văzut la festival și datul din taste.
Consideră-le sfaturi sau pur și simplu idei peste care treci în scroll-ul tău online:
1. Un workation organizat: separă activitățile vacanței de perioadele de muncă
E probabil cel mai dificil task de pus pe listă în perioada unui workation: să separi în mod intenționat timpul pe care-l dedici muncii și cel pe care îl dedici vacanței.
Pentru mine a funcționat să-mi programez munca pentru prima parte a zilei, din două motive:
Știam că vreau să mă pot relaxa fără să mă gândesc că mai am taskuri de făcut.
Nu-mi doream să vizitez sau să explorez orașul pe timpul zilei, din cauza temperaturilor extreme.
Așa că mi-am creat perioade programate intenționat în care puteam să bifez toate taskurile zilei (de dimineață până undeva la ora 14:00-15:00) și apoi puteam să am o pauză de hidratare și relaxare între muncă și vacanță.
2. Blochează perioade în care să nu faci nici work, nici -ation
Oricât de distractiv ar fi să vizitezi orașe noi, să participi la festivaluri sau să faci turul cafenelelor, ai nevoie de perioade în care să nu faci nimic.
Ai nevoie de măcar 1 oră pe zi (pentru mine, this was the sweet spot) în care să nu ceri nimic de la tine. O oră pe care să o păstrezi pentru relaxare, odihnă la cazare; o oră să-ți bei cafeaua fără telefon sau laptop, să citești un capitol dintr-o carte sau pur și simplu să stai.
În felul acesta, îi oferi creierului un moment de respiro în care nu mai are nevoie să fie atent la stimuli noi și nici nu are taskuri de rezolvat.
Epuizarea poate apărea și în vacanță, iar ăsta e un mod destul de sigur prin care poți să o eviți.
3. Păstrează o mentalitate flexibilă
Dacă știi că vei avea lucruri de făcut on the spot, mergi cu o mentalitate flexibilă. Poate că ai descoperit ceva nou de vizitat sau poate că lucrurile nu funcționează la muncă așa cum ți-ai dorit și trebuie să prelungești orele de lucru.
Vei avea timp limitat să iei decizii, așa că flexibilitatea este mandatorie atunci când încerci să manevrezi o vacanță și orele de muncă în același interval de 24h.
4. Fii conștient că vei rata lucruri
În același ton cu flexibilitatea, va trebui să accepți că un workation produce limitări. Nu ești 100% în vacanță, așa că timpul pe care îl ai la dispoziție pentru relaxare și activități specifice unei vacanțe va fi limitat. În timp ce turiștii se relaxează la cafea, e posibil ca tu să fii însoțit de tastele laptopului. În timp ce prietenii tăi vizitează obiective turistice, e posibil ca tu să rămâi la cazare ca să poți finaliza taskurile și proiectele zilei. E important să conștientizezi asta încă dinainte de a merge într-un workation pentru a te salva de frustrări.
Fotografie de la festivalul Săptămâna Comediei, Brașov, unde am fost într-un foarte lung workation.
Ideea fundamentală care face din acest articol o resursă –zic eu– valoroasă de inspirație: într-un workation este esențial să te dedublezi, să aduci cu tine atât omul care lucrează și știe să-și îndeplinească datoria indiferent unde se află, cât și omul curios, care știe să se relaxeze și să exploreze noul din jurul său. E esențial să fii prezent acolo unde e nevoie să fii. Iar dacă reușești să separi la un nivel aproape chirurgical părțile din care este compus un workation, vei putea să fii prezent 100% acolo unde ești, fără să-ți alerge gândurile în partea opusă.