Un fel de rezumat despre 3 frici în freelancing
Da, mamă, sunt freelancer! De vreo 6 ani deja și am început cu stângul și cu 2 picioare în groapă încă din prima zi. De ce? Pentru că am început fără niciun fel de pregătire mentală, fără niciun cont de economii și cu doar 3 recomandări de clienți în inbox.
Și cu toate astea, am mers mai departe și timp de aproximativ 6 ani de freelancing, câți am adunat până acum în calendar, am reușit să identific și să mă lupt cu o sumedenie de frici și autolimitări.
A trebuit să le identific singură, în mare parte pentru că nu mi-era clar dacă și alții se confruntă cu ele sau doar am eu ghinionul începătorului în freelancing. Așa că nu întrebam niciodată și tot ce-mi rămânea era să mă împiedic singură de frici și credințe autolimitative.
Dar tu probabil ești aici pentru că te-ai întrebat dacă sunt și alții care trec prin ce treci tu. Și-ți spun cu toată încrederea că răspunsul este da. Așa că, pentru tine și pentru acea Paula de acum mai bine de 6 ani, expun cele mai comune 3 frici pe care le înfrunți ca freelancer.
Cele mai imense 3 frici în freelancingului
Frica de expunere
Încep cu cea care mă doare cel mai tare, probabil. Frica de expunere apare atunci când îți dai seama că pentru a-ți aduna un portofoliu de clienți, ești nevoit să “te vinzi”, să te expui în contexte de networking, să vorbești despre ceea ce faci cu potențiali clienți sau oameni noi, să folosești platforme de social media pentru autopromovare & co.
Adevărul e că peste frica de expunere nu treci ușor și se poate întâmpla să te mai întâlnești din când în când cu ea, indiferent de cât de lung e parcursul tău în freelancing sau soloprenpriat. Așa că nu o să-ți vorbesc aici despre metode magice de a te vindeca de frica de expunere în freelancing.
Însă pot să-ți spun că nu ești singur. Suntem ființe sociale, însă efortul constant de a te arăta în fața unor oameni necunoscuți, având presiunea de a face o impresie bună și de “a te vinde”, de a te pune intenționat în poziții vulnerabile din nou și din nou, te consumă. Și cu toții trecem prin asta. Sigur, poate la evenimentul x, Alex pare foarte sociabil și pare că fiecare interacțiune îi reușește fără prea mult efort. Dar e posibil ca Alex să aibă pur și simplu o zi bună și o dispoziție fericită. Nu înseamnă că nu se expune unui moment vulnerabil. Cu toții trecem prin această teamă; chiar și Alex. Uneori, doar acest gând te ajută să nu-i mai dai atât de multă forță fricii.
Frica de eșec
Frica de eșec apare mai ales în situația descrisă mai devreme, în care intri în freelancing cu picioarele, fără o plasă de siguranță financiară, fără un plan și fără pregătire mentală sau un cerc de suport, fie că vorbim de familie și prieteni, fie că vorbim de comunități de freelancing.
Partea bună e că frica de eșec poate fi îmblânzită ușor, ușor, odată ce obții mai multă încredere în abilitățile tale profesionale, dar și odată ce-ți antrenezi capacitatea de adaptare. Fără posibilitatea de a te adapta ușor și a redresa probleme care apar de-a lungul timpului, eșecul e mai aproape decât crezi.
Frica de necunoscut
Teama de a renunța la control sau a te expune unor situații neprevăzute, în care variabilele se pot schimba rapid e des întâlnită în freelancing. Mai ales când nu ai procese dezvoltate care să anticipeze tot felul de situații “neprevăzute”, cum ar fi atunci când clientul decide să renunțe la proiect sau nu face plata la timp.
Însă adevărul e că, realist vorbind, deții mai mult control asupra situației ca freelancer decât ca angajat.
Până la urmă, nu ăsta era și principalul argument atunci când visai să devii freelancer? “Să faci ce vrei tu cu timpul tău? Să fii propriul șef? Să muncești când vrei?” Astea sunt toate fraze care țin de unitatea de control pe care o ai asupra obiectului muncii, timpului și banilor tăi.
Ca freelancer tu deții controlul când vine vorba de bani (parțial, căci mai există și clienți rău-platnici), de procesele de lucru, de modul în care îți aplici cunoștințele și skill-urile. Și mai ales, deții controlul asupra traiectoriei “business-ului” tău, iar asta înseamnă că poți face corecturi atunci când observi că lucrurile nu funcționează cum îți dorești și nu-ți îndeplinești obiectivele.
Toate astea îți oferă, de fapt, mai multă libertate și mai mult spațiu în care să corectezi greșelile.
Sigur, e posibil să pierzi un client ca freelancer, dar nu ți-ai pierdut toate veniturile. Și în acel moment știi că tot ce trebuie să faci este să treci peste frica de expunere, ca să-ți găsești încă un alt client.
Unfelderezumat este o rubrică pe care am creat-o pentru că mie îmi place să spun lucrurilor pe nume, scurt, concis și concret. Ca un rezumat bun care te face să înțelegi problema generală bine de tot, dar îți și oferă oportunități de a explora mai mult. Un fel de rezumat e o rubrică de idei și inspirație în probleme de viață, freelancing și filosofie la miezul nopții. Este un context pe care mi-l ofer mie de a spune mai des ceea ce am spus și de a scrie mai des ceea ce-mi doresc să scriu. Căci scriu bine și am de spus lucruri pe care nu mulți le spun.
Și sunt sigură că am în jurul meu mulți oameni cu idei, printre care și tu.
Dacă vrei să scrii în rubrica Un fel de rezumat, scrie-mi ideea ta la contact@unfeldescriitor.com